Mondhygiënist(e)

Waarom naar de mondhygiënist?

De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit èn zelfs tot het verlies van tanden en kiezen.

De mondhygiënist helpt u uw mond gezond, sterk en fris te houden! Ons doel is daarom u een gezonde mond en een vrolijke lach te geven.

Is naar de tandarts gaan dan niet voldoende?

Een gezond gebit is meer dan “geen gaatjes”. De mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Het gebruik van de titel mondhygiënist is beschermd. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt nieuwe problemen te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Het is in ieder geval belangrijk naar de mondhygiënist te gaan wanneer u last heeft van:

  • Bloedend tandvlees
  • Pijnlijk tandvlees
  • Vieze smaak in de mond en/of slechte adem
  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Schaamte omtrent het uiterlijk van het gebit door mondproblemen

Wat doet de mondhygiënist?

Wat de mondhygiënist precies doet en hoeveel tijd het kost, hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van het probleem. U maakt eerst kennis met de mondhygiënist en u krijgt voorlichting. Ze stelt u enkele korte vragen over uw gezondheid in het algemeen, over uw gebit, uw tandvlees en andere zaken die belangrijk zijn voor de mondhygiëne, bijvoorbeeld uw eet- en drinkpatroon. Ook is een eventuele zwangerschap is van belang omdat u dan extra gevoelig kunt zijn voor tandvleesproblemen (door hormoonverandering). Daarna doet de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem, maakt ze ook een parostatus. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven en in kaart gebracht. Zie verder onze behandelmethode.

Wat verwacht de mondhygiënist van u?

De behandeling alleen, is niet voldoende. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk, net zoals u uw tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: twee keer per dag poetsen en daarnaast één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigen (dit heet interdentaal). Dat vraagt veel van u, daarom is een motivatie belangrijk. De mondhygiënist geeft u instructies voor het poetsen en interdentaal reinigen.

Een goed resultaat vraagt een gezamenlijke inspanning van mondhygiënist en patiënt.

Er zijn veel verschillende mondverzorgingsmiddelen te koop, de mondhygiënist vertelt u welke voor u geschikt zijn en hoe u ze moet gebruiken. Het is de bedoeling dat u thuis de verzorging bijhoudt en na de behandeling terugkomt voor nazorg. Pas dan bereikt u een optimaal resultaat. Daarnaast hebben uw voedingsgewoonten invloed op de conditie van uw gebit en tandvlees. De mondhygiënist vertelt u hoe u door middel van gezonde voeding uw mond gezond kunt houden.

Vergeet uw gebruikte tandenborstel niet!

Wilt u bij uw eerste bezoek uw gebruikte tandenborstel (dus géén nieuwe!) en eventueel andere reinigingsmiddelen meenemen? Het is voor de mondhygiënist heel nuttig om te zien wat voor soort tandenborstel, floss, tandenstokers of ragers u gebruikt. Ook als u een elektrische tandenborstel heeft: graag meenemen.

Kunt u zomaar naar de mondhygiënist?

Ja en nee, is hierop het antwoord. In principe verwijst uw tandarts u door naar de mondhygiënist. Dit vindt ook steeds meer plaats omdat tandartsen vaak een drukke praktijk hebben. Zij besteden deze zorg dan uit. Uw tandarts zal u doorverwijzen indien u bijvoorbeeld bloedend tandvlees heeft tijdens het poetsen van uw tanden. Het is dan mogelijk dat u een tandvleesprobleem heeft.

U kunt ook zelf rechtstreeks een afspraak maken met de mondhygiënist, bijvoorbeeld omdat u zelf denkt dat u tandvleesproblemen heeft. De mondhygiënist kan, als daar aanleiding toe is, overleg plegen met uw eigen tandarts.